/
Camille Saint-Saëns

Sámson és Delila

Sámson és Delila
Opera

 

A bibliában a „tengerről érkezett” nép, a filiszteusok rabságában nyögnek a zsidók, beletörődve sorsukba. Miközben a számukra pogány isten, Dágon templomában pöffeszkedő új urak fensőbbségük tudatában lenézik õket, ők búsan veszik tudomásul, hogy saját istenük megfeledkezett róluk. Sámson felrázza a csüggedésben elfáradt népét, majd miután megöli a filiszteus fejedelmet, gyõztes csatába vezeti a zsidókat.

De, mint ahogy a világtörténelemben annyiszor, egy asszony okozza a diadalmas vezér vesztét. Delila, akinek vonzereje nem hatástalan Sámsonra, Dágon papnője, és filiszteus „hazafi”. A Főpappal együtt elhatározzák, hogy bosszút állnak Sámsonon és a zsidó népen. Delila kihasználja Sámson iránta érzett szerelmét, és a házába csalva elcsábítja a férfit, csellel kiszedi belőle hihetetlen erejének titkát, megvakítja és elfogatja Sámsont.

A filiszteusok újra gyõztesként ünnepelnek Dágon templomában, ahol a vak, elgyengült Sámsont fogolyként őrzik. Ám pogány véráldozatuk tetőfokán Sámson istenéhez fohászkodva visszanyeri erejét és saját halálát is okozva lerombolja a filiszteus szentélyt.

A XIX.század egyik klasszikus zenei remekműve az ősi bibliai történeten alapuló opera. A mi előadásunk, tiszteletben tartva Saint-Saens csodálatos muzsikáját, a történetet egy elképzelt mába helyezte.
Elnyomók és elnyomottak bárhol és bármikor léteznek és létezhettek. A rab zsidók egy zsinagógát kényszerülnek a rabtartók kedvéért pogány „templommá”, egy mulatóvá átépíteni. A filiszteus fejedelem egy „drogbáró”, a Főpap pedig az  ő biztonsági főnöke. Sámson amolyan Che Guevera típusú diákvezér, aki az elnyomásra terrorakcióval válaszol. Delila ebben a változatban nem papnő, hanem énekesnő, egy filiszteus celeb, táncosnőkkel körbevéve. A győztes csatából hazatérõ zsidó katonákat úgy fogadják, ahogy az amerikai tengerészgyalogosokat a vietnami lányok a múlatókban. De az elcsábult, így népét akarva-akaratlan eláruló, megvakított Sámson pedig nevetség tárgyaként lesz kiállítva a zsinagógából diszkóvá átalakított helyiségben, a nyertes filiszteusok gyõzelmi estélyén.

Szándékom szerint elõadásunk folyamatában hűen követi az eredeti cselekménysort, csak modern köntösbe bújtatja.

Korcsmáros György - rendezõ

 

Camille Saint-Saëns: Sámson és Delila

Szövegkönyv: Ferdinand Lemaire

Vezényel: Horváth József
Rendező: Korcsmáros György

SZEREPOSZTÁS

Dagon főpapja
Öreg zsidó
Filiszteus hírnök
Első filiszteus
Második filiszteus
Díszlettervező
Jelmeztervező
Koreográfus
Karigazgató
Hangversenymesterek
A rendező munkatársa
Vezényel

TOVÁBBI ELŐADÁSOK

Dagon főpapja
Öreg zsidó
Filiszteus hírnök
Első filiszteus
Második filiszteus
Díszlettervező
Jelmeztervező
Koreográfus
Karigazgató
Hangversenymesterek
A rendező munkatársa
Vezényel

Videó / Fotógaléria

Nincs eredmény.