Tapintat, visszafogottság és érzékenység – új bemutató az Opera színpadán

Image
PM sajttaj-6.jpg

Kedden, március 21-én este fél héttől mutatják be a Kolozsvári Magyar Operában Claude Debussy Pelléas és Mélisande című operáját Szabó Emese rendezésében. Az előadást Tompa Ábel dirigálja.

Szép Gyula operaigazgató a bemutatót megelőző sajtótájékoztatón kiemelte, a 2022-2023-as évad egyik legjelentősebb bemutatójára készül a társulat, ugyanis Claude Debussy egyetlen befejezett operája a zenei ,,ínyencségek” közé sorolható. Szép Gyula elmondta: az intézmény vezetősége mellett Tompa Ábel karmester is döntő szerepet játszott Debussy ritkán színpadra vitt művének kiválasztásában. 

Tompa Ábel karmester úgy nyilatkozott: Debussy a zenei illúzió és szuggesztivitás legnagyobb mestere. A Pelléas és Mélisande-ban a  zenekar fontos szerepet kap, hiszen Debussy rájuk bízza a mű zenei kifejezését, illetve a zenekar által tárja fel előttünk a szereplők lelkivilágát. A karmester hozzátette: Debussy zenéje szinte születése óta állandó része az életének, pályájának alakulásában is jelentős szerepe volt.
,,A  Pelléas és Mélisande eleve ritka kincsnek mondható és a mostani is igazi exkluzív premier, hiszen Romániában mindössze egyszer mutatták be a hatvanas években, Kolozsváron pedig még egyáltalán nem állították színpadra korábban!” – hangsúlyozta Szabó Emese, az előadás rendezője. ,,Debussy egyetlen befejezett operája fordulópontot jelent az operairodalomban, a jövő zenéjének mutatva perspektívát. Izgalmas dramaturgiai asszociációk egész sora követhető nyomon, ha az opera történetének eredetét kutatjuk.” –tette hozzá a rendező.

A Pelléas és Mélisande főszerepeit Erdős Róbert és Gebe-Fügi Renáta alakítja, további szerepekben Kovács István, Fried Péter, Gáspárik Szilvia-Klára, Modra Noémi valamint Peti Tamás Ottó látható.
Az előadás létrehozásában a rendező alkotótársai voltak: Venczel Attila díszlettervező, Ledenják Andrea jelmeztervező, Kulcsár Szabolcs karigazgató, Barabás Sándor és Ferenczi Endre hangversenymesterek, valamint Nagy Gergő korrepetitor.

A Pelléas és Mélisande március 21-ei bemutatójára, valamint a március 23-ai előadásra jegyek vásárolhatók az opera jegypénztárában (hétköznap 10 és 14 óra között), valamint online a www.eventbook.ro weboldalon.

Március 19-én, vasárnap este 18 órától a Rhédey Opera Estek keretén belül  Claude Debussy  Pelléas és Mélisande című művéről beszélgetnek az alkotók a Rhédey Caféban. 

Meghívottak: Szabó Emese rendező, Tompa Ábel karmester, Gebe-Fügi Renáta és Erdős Róbert magánénekesek

Moderátor: Nagy Ibolya muzikológus