Schumann-est az Erdélyi Történeti Múzeum udvarán

Image
KMO szabadteri koncertek 3 fb reklam.jpg

Schumann dalestre várja közönségét július 30-án este hét órától a Magyar Opera társulata. Az eseményre az Erdélyi Történeti Múzeum udvarán (Daicoviciu utca 2 szám) kerül sor.

A Dalok és levelek puritánnak tűnő címe ellenére érzelemdús, édes harmóniáktól túlcsorduló zene (dalok) és szöveg (levelek) izgalmas összecsengése.

Robert Schumann életében az 1840-es évet a dalkomponálás terén a zeneszerző pályafutásának legtermékenyebb időszakaként tartjuk számon, amelyben a nagyközönség által ismert legnépszerűbb ciklusok láttak napvilágot. Nem véletlen, hogy eme periódus a Claraval kötendő és sok viszontagság után végre lehetségessé váló házasságuk és szerelmük kiteljesedése is. Így ebből a korszakból választottunk két ismert művet: az Adalbert von Chamisso verseire írt  Frauenliebe und Leben, valamint a Heinrich Heine szövegére megkomponált Dichterliebe dalciklusokat. Melléjük viszont, rendhagyó módon olyan szövegeket válogattunk, amelyek által az est narrátorai Robert Schumann és Clara Wieck a mai kor emberét talán megszégyenítő apró részleteket és mélységeket átszövő levelezését, illetve gondolatváltásait is elénk tárják. 

Így a zene és a szöveg a legintenzívebben megélt emberi kapcsolat, az akkor valamiért folyton halál és természetközelinek megélt szerelem bonyolult útvesztőinek és finom lenyomatainak világába vezet.

Az est műsorába ékelt, 1849-ben klarinétra és zongorára írt Három fantázia darab (Drei Phantasiestücke) az evilágtól való elrugaszkodás és a tipikus schumanni mesevilág megjelenítése.

(A dalok német szövegeinek fordításai a helyszínen elérhetőek lesznek a közönség számára.)

Horváth Zoltán

Az előadásra jegyek vásárolhatók az intézmény jegypénztárában, valamint online, a www.eventbook.ro weboldalon.