Ravel egyfelvonásosai újra az Opera színpadán

Ravel: Pásztoróra

Pontosság és játékosság, Ravel egyfelvonásosai az Opera színpadán! A nagy sikerre való tekintettel újra műsorra tűzte a Tompa Gábor rendezte Pásztorórát és A gyermek és a varázslatot a Kolozsvári Magyar Opera. Az előadásra február 21-én, csütörtökön este hét órától kerül sor. Vezényel: Selmeczi György.  

Tompa Gábor rendező az előadás kapcsán elmondta:
,,Tulajdonképpen úgy próbáltam összefogni a két operát, hogy mindkettő valahogy a gyereknek a látomása és álma legyen. Felnagyított álom az édesanyjáról, aki szigorúan, olykor türelmetlenül bánik vele, amikor nem végzi a leckéjét. Kialakul a bűntudat, ami viszont nagyon kényes dolog, mert érzékeny pontokat is érinthet, és a büntetés esetleg hosszú időkre gátlásossá, lelkileg sérültté teheti a gyermeket. Az egész egy vízió, a játékok, amelyekkel durván bánt a gyermek, megelevenednek és fellázadnak, és egyszer csak a természet is felbukkan, megjelenik a szabadság témája. Végeredményben azt szeretném, hogy gyermek és anya egymásra találjanak az opera végén. Az az énekesnő, aki a Pásztorórában Concepcion megformálója, A gyermek és a varázslatban az anya szerepét játssza. A Pásztorórában szerelmi sokszögről van szó feydeau-i módra, a bonyodalmak, félreértések is mesterien, humorral, vígjátéki elemekkel vannak megoldva, mint Feydeau-nak a Bolha a fülbe vagy Zsákbamacska című darabjában, amelyet én is megrendeztem 1984-ben Kolozsváron. A gyermek mindezt mintha „bosszúból” álmodná meg a saját anyjáról. Így próbáltam összekötni a két remekművet, hogy mindkettő a gyermeknek az álma, illetve a víziója legyen.”

Az előadás díszlet- és jelmeztervezője: Carmencita Brojboiu, mozgásművész: Jakab Melinda. Hangversenymester: Barabás Sándor, Ferenczi Endre. Karigazgató: Kulcsár Szabolcs. Korrepetitor: Incze G. Katalin, Horváth Zoltán. Fényterv: Maier Sándor. Pirotechnika: Ledniczky Béla. Ügyelő: Vincze Beáta, súgó: Kostyák Júlia. A rendező munkatársa: Venczel Péter. Közreműködik a Magyar Opera ének-, gyermek- és zenekara.

 

Az előadás szereposztásában Kele Brigitta, Covacinschi Yolanda, Bardon Tony, Peti Tamás Ottó, Pataki Adorján, Laczkó V. Róbert, Veress Orsolya, Sándor Árpád, Pataki Enikő, Szabó Levente, Székely Zsejke, Barabás Zsuzsa, Fülöp Tímea, Antal Lívia, Rétyi Zsombor, Hary Judit, Vigh Ibolya látható.