Puccini: Manon Lescaut – új bemutató

Image
Manon Lescaut_Fotó Török Ádám_2. szereposztás

 

Április 18-án, csütörtökön este 18.30 órától az Opera nagytermében tartotta a kolozsvári társulat legújabb bemutatóját: a Manon Lescaut című előadást Kürthy András rendezésében és Horváth József vezényletével láthatta a közönség. A bemutatót követően a Puccini-operát legközelebb április 23-án este fél héttől tekintheti meg a közönség.

Az előadás rendezője a darabválasztás kapcsán megjegyezte, Puccini első nagy sikerű műve igazi Sturm und Drang alkotás, a fiatalság minden ihletével, lendületével, szenvedélyével, olykor szertelenségével. És bár a librettó – talán, mert túl sokan bábáskodtak felette – nem mondható problémamentesnek, de Puccini invenciója feledteti a dramaturgiai zökkenőket. Ezek közül talán a legsúlyosabb, hogy a librettó nem ad fogódzót ahhoz, hogy megértsük: a két szereplő élethelyzete miért alakult így, miképpen hűlt ki a szemünk láttára köztük fellobbant mindent elsöprő szerelem? Az első felvonásban Manon romlatlan, tiszta lányként lép elénk, az ifjú Des Grieux lovag pedig idealista fiatalember, akit addig nem érintett még meg a szerelem; első látásra egymásba szeretnek  – és a második felvonásban Manont mégis annak a Géronte-nak a kitartottjaként látjuk viszont, aki elől az első felvonásban elmenekült, épp a Des Grieux iránt fellobbant érzéseitől indíttatva. Mi történt? Hogy söpörte el a nagy szerelmet a fényűző élet, a gazdagság iránti vágy? Kürthy András elmondta, Puccini zenéje mind a szerelem születését, mind Manon kapzsiságát tökéletesen mutatja meg.

A keddi előadás címszerepét Egyed Apollónia  alakítja, további szerepekben, Cosmin Ifrim, Sándor Csaba, Szilágyi János, Bardon Tony, Sándor Árpád, Szabó Levente, Gáspárik Szilvia-Klára, Peti Tamás Ottó, Mircea Cădariu, Cîmpean Rareș Arcadie és Mon Antonio látható.

 

A produkció létrehozásában közreműködött továbbá Székely László díszlettervező, Venczel Attila, a díszlettervező munkatársa, Bianca Imelda Jeremias jelmeztervező, Mihály Katalin Sára a jelmeztervező asszisztense, Cîmpean Rareş Arcadie koreográfus, Kulcsár Szabolcs karigazgató, Barabás Sándor, Ferenczi Endre hangversenymesterek, Horváth Zoltán, Incze G. Katalin, Pál Petra, Oláh Csongor korrepetitorok, Kondrát Bea, Kostyák Júlia súgók, Venczel Péter, Pál Kincső ügyelők és Cîmpean Rareş Arcadie a rendező munkatársa.

Az előadásra jegyek vásárolhatók az opera jegypénztárában (hétköznap 10 és 14 óra között), valamint online a www.eventbook.ro weboldalon.