Nemzet Művésze díjat kapott Selmeczi György

Image
selmeczi_nemzet_muvesze.jpg

Három művész nyerte el a legrangosabb magyarországi művészeti elismerésnek számító Nemzet Művésze díjat, amelyet a díjazottak november 3-án vehettek át Vashegyi Györgytől, az MMA elnökétől a Magyar Művészeti Akadémia székházában, a Pesti Vigadóban. A Nemzet Művésze díj bizottság Lantos István zongoraművész, orgonaművész, zenepedagógus, az MMA rendes tagja, Sajdik Ferenc grafikusművész, karikaturista és Selmeczi György zeneszerző, zongoraművész, karmester részére ítélte oda az elismerést. – olvashatjuk a szabadság.ro oldalon


A Nemzet Művésze díjat az MMA kezdeményezésére alapította 2013-ban az Országgyűlés a magyar művészeti élet kimagasló teljesítményt nyújtó, elismert képviselőinek személyes megbecsülése, méltó életkörülményeinek biztosítása céljából. A díj odaítéléséről a Nemzet Művésze díj Bizottság dönt, a testületet 11 Kossuth-díjas művész alkotja.


A Nemzet Művésze cím az előzőleg Kossuth-díjban részesített és 65. életévét – táncművész, valamint cirkuszművész esetében 50. életévét – betöltött művészeknek adható,a címet egyidejűleg legfeljebb 70 személy viselheti. Az elismerést, amelyet először 2014-ben ítéltek oda, minden évben a Magyar Művészeti Akadémia köztestület létrejöttének november 5-i évfordulójához kapcsolódóan adják át.
(Forrás: fidelio.hu)

 

Gratulálunk Selmeczi György Kossuth- és Erkel-díjas zeneszerzőnek, zongoraművésznek, karmesternek, operarendezőnek.

Büszkék vagyunk társulatunk érdemes művészére!