Lőrincz Gyula festőművész halálára

Lorincz Gyula

A Kolozsvári Magyar Opera társulata mély megrendüléssel értesült munkatársunk, LŐRINCZ GYULA képzőművész hirtelen haláláról. Távozása nagy veszteség intézményünk számára. Művészi látásmódja meghatározó fontosságú volt Operánk utóbbi évtizedeiben. Családjának vigasztalódást kívánunk. Nyugalma legyen csendes. Temetése 2022. július 29-én, pénteken 13 órától lesz a Házsongárdi temetőben.

 

 

Lőrincz Gyula festőművész halálára

 

Gyászolom, gyászoljuk Lőrincz Gyulát.

 

Halálával művészi létezésünkből végérvényesen kiszakadt egy darab.

És csak most tudatosul, hogy milyen sokat köszönhetek neki.

Festő volt, a szó klasszikus értelmében: piktor! Festő-ösztön működtette az életét, a viszonyait, a munkásságát. Elfogult játékos elme, aki mindig a festészet szent nevében vett részt a közös munkában, s ha festészetét “kidobták az ajtón”, hát visszavarázsolta az ablakon.

Alkatától idegen volt a törtetés, ezért kora és a művészeti közélet megspórolta rajta a méltó elismerést. De mi tudjuk, milyen nagyszerű művész költözött el!

Neki köszönhetem a festői látás számos nagy kalandját.

Ő volt az, aki szinte mindenre rá tudott venni… A Pikkó herceg merített-papír installációira, a Leonce és Léna “üresüveg”-kompozícióira, az Oberon óriási rovar-figuráira, a Gólyakalifa varázslatos kulisszáira, a Don Giovanni nagyerejű táblaképeire. Sütött belőle a lelkesültség és a dac, amivel drámát, zenét egyaránt a festészet nyelvére akart (és tudott) fordítani.

Szűkszavú, csendes humorú lénye, sajátos, egyedi és ihlető személyisége nélkül mostantól minden kicsit más lesz, így vagy úgy: hiányos. Ő hiányzik belőle, érett korom festője, társam az úton, a művészetek göröngyös terepén.

 

Vigasztalást a családnak, vigasztalást mindnyájunknak.

Nyugodjék békében!

 

Selmeczi György