„Intézményünket megalapozatlan vádak érték”: megszólalnak a Magyar Opera társulatának tagjai

Image
A varázsfuvola

„Intézményünket megalapozatlan vádak érték”: megszólalnak a Magyar Opera társulatának tagjai címmel közlemény jelent meg 2020. október 19-én reggel a főtér.ro portálon.

„Szerkesztőségünket azzal kereste meg Pataki Adorján magánénekes, az Opera tenorja, hogy a társulat több tagja méltatlannak tartja a névtelen forrásokra hivatkozó sajtóanyagokat – az írás tartalmazza a teljes közleményt, illetve annak a 34 társulati tagnak a névsorát, akik – egy közös nyilatkozatban szeretnék (természetesen nevüket vállalva) közzétenni véleményüket a kialakult helyzetről. (…) A lista bővülhet, csatlakozni a [email protected] címen lehet.” – írja a főtér.ro, a teljes cikk megtalálható ezen a linken.

Ezt követően, késő délután tettek közzé a sajtóban egy újabb, kétnyelvű nyilatkozatot, amely tárgyilagosan felsorolva listázza azokat az óvintézkedéseket, amelyeket az intézmény szem előtt tartott.  A két nyilatkozat tartalmában vannak átfedések, azonban alapvető különbségek is.  A társulat tagjai továbbra is aláírhatják az állásfoglalást, jelezve szándékukat a következő elérhetőségen: [email protected].
Mindkét kezdeményezés célja kiállni az intézmény mellett, hangsúlyozva a közös felelősségvállalás fontosságát. 

A hír a nap folyamán több portálon is megjelent:

„Az október 3-ai Varázsfuvola bemutatót követően több támadás érte a Kolozsvári Magyar Operát a kialakult járványhelyzet miatt. A sajtóban megjelent vádak megcáfolása érdekében az intézmény 94 alkalmazottja, kötelességének érezte közleményben tisztázni a helyzetet.”  – olvashatjuk a szabadság.ro oldalon.

„Nem az intézmény vezetősége a felelős azért, hogy a Kolozsvári Magyar Operában koronavírusos járványgóc alakult ki” írja a maszol.ro.

Az eddig megjelent írások közül a transindex.ro portál beszámolója (itt olvasható) a legátfogóbb.

A téma kapcsán román nyelvű sajtóanyag a clujulcultural.ro oldalon jelent meg.