Bartók Béla: CASTELUL PRINȚULUI BARBĂ-ALBASTRĂ

kékszakállú

 În data de 4 februarie 2021 de la ora 19 pe canalul  YouTube al instituției puteți urmări un spectacol inedit, opera „Castelul Prințului Barbă-Albastră". Regia spectacolului este semnatã de către Miklós Szinetár, laureat al premiului „Kossuth", dirijorul fiind Jankó Zsolt.

„Castelul Prințului Barbă-Albastră" este singura operă compusă de Bartók Béla, pe un libret scris de Balázs Béla, prezentatã în primă audiție în data de 24 mai 1918, la Opera Regală din Budapesta. În 2014, Opera Maghiară din Cluj a prezentat această lucrare muzicală în forma sa originală, reconstruind întreaga scenografie și toate costumele după machetele din 1918 ale contelui Bánffy Miklós, sub conducerea artiștilor plastici Szebeni Zsuzsa și Lőrincz Gyula.

Despre singura operă a lui Bartók Béla, Vladimir Deveselu scria: „Libretul, scris de Balázs Béla, cunoscut poet simbolist maghiar de la începutul secolului XX, se va îndepărta de intriga poveştii cu acelaşi titlu a lui Charles Perrault, renunţând la deznodământul fericit propus de scriitorul francez, oferindu-ne o desfăşurare şi un final în care misterul, caracterul vag şi înspăimântător explorează viaţa greu de pătruns a sufletului. Subiectul devine o poveste apăsătoare, de înfruntare între prinţul Barbă-Albastră şi Iudita, a patra sa soţie, ce se confundă cu cele şapte momente ale deschiderii celor şapte uşi ale sălii celei mari a castelului, care ascund în spatele lor secrete tulburătoare. Suportul literar asigurã în felul acesta un cadru psihologic ce depăşeşte fără îndoială povestirile chiar sângeroase evocate până la urmă de Perrault, cu trimiteri la un episod nu tocmai agreabil din istoria nobilimii franceze avându-l ca erou pe Gilles de Laval, sire de Rays, mareşal de Franţa, poreclit Barbă Albastră, spânzurat şi apoi ars la Nantes, în 1440, pentru nebuniile sale criminale; fără a mai vorbi că nu ne îndoim de faptul că el cunoştea şi povestea nevestelor lui Henric al VIII-lea al Angliei.”

Vă recomandăm aşadar un spectacol extraordinar care nu trebuie ratat.