Hol volt, hol nem volt a ,,negyedik falon” túl és még azon is túl…

előadás

Hol volt,  hol nem volt a  ,,negyedik falon” túl és még azon is túl…

Kulisszalátogatás a Kolozsvári Magyar Operában

A negyedik fal: egy láthatatlan fal, amely az operában és a színházban elválasztja a nézőket a színpad világától. Ez nem csupán a színpad-nézőtér határa. Mi elképzelni tudjuk csupán, hogy mi minden történik a színfalak mögött annak érdekében, hogy egy előadás létrejöjjön: mennyi időt igényel és hány ember összehangolt munkájának eredménye mindaz, amit látunk? 

,,Jééé, ott egy lyuk a színpad előtt, valaki oda be fog esni!”

,,Mit csinál az a frakkos bácsi ott bent a pálcával?”

,,Mi a feladata az ügyelőnek és a korrepetitornak?”

,,Honnan jön a fény?”

,,Szünet után teljesen másként néz ki a színpad, mint előtte – ki rendezte át?”

,,De szép az a ruha, ki tervezte?”

A Kolozsvári Magyar Operában rendszeresen szervezünk – elsősorban diákcsoportoknak – vezetett kulisszalátogatást, alkalmat teremtve arra, hogy a résztvevők betekintsenek a színfalak mögé. A diákok bepillanthatnak egy-egy előadás előkészületeibe, láthatják a nézőteret a színpadról, sétálhatnak a díszletek között, benézhetnek a zenekari árokba, láthatják a jelmezeket, az előadás előkészített kellékeit, és közelről megfigyelhetik egy részét a színpadon zajló háttérmunkáknak.

A csoportokat társulatunk művészei vezetik a színfalak mögötti labirintusokba, és közben arról mesélnek, hogy ki mivel foglalkozik, melyik térben mi zajlik. A gyermekek találkozhatnak és beszélgethetnek a különböző műhelyekben dolgozókkal, neves szólistákkal, rendezőkkel, karmesterekkel, díszlet- és jelmeztervezőkkel.

A projekt szervezője: Szabó Kriszta