Gaetano Donizetti: Don Pasquale

Image
Don Pasquale

A Kolozsvári Magyar Opera társulata 2021. október 7-én 18:30-tól Gaetano Donizetti Don Pasquale című vígoperáját mutatja be. Az előadást Béres László rendezte, vezényel Jankó Zsolt karmester.
Díszlettervező: Székely László
Koreográfus: Jakab Melinda
Jelmeztervező: Ledenják Andrea
Szereposztás: Don Pasquale – Szilágyi János • Dottor Malatesta – Balla Sándor • Ernesto – Bardon Tony • Norina – Gebe-Fügi Renáta • Carlino – Mányoki László 
Közreműködik a KMO ének-, balett- és zenekara.

„A Don Pasquale igazi, klasszikus értelemben vett opera buffa Donizetti koraromantikus stílusában elbeszélve. 1843. január 3-án mutatták be Párizs olasz operajátszó színhelyén, a Salle Ventadourban székelő Théâtre des Italiensben. A darab története könnyen érthető, logikusan egymásra épülő áriák és együttesek sorozata. Sikere abban áll – és ezáltal valóban a legjobb vígoperák közé sorolható –, hogy a cselekmény szellemes fordulatainak és érzelmes epizódjainak váltakozása tökéletes egységet alkot az olykor pezsgő és könnyed, máskor olvadó és szívhez szóló, kifejező dallamokkal. (…) Miért Don Pasquale? Mert igazi színházi csemege! Benne foglaltatik mindaz, ami kell egy remekműhöz. Milyen a próbafolyamat? A művészeti intézmények működésének hosszú ideje tartó felfüggesztése bennünk, alkotókban, előadóművészekben a színpad iránti éhséget, a közlési vágyat, a játék utáni sóvárgást a többszörösére növelte. Így, ilyen társakkal, ünnep együtt létezni, alkotni. Imádom!
Miért jöjjön el a néző? Mert valóban jó lesz az előadás!” Béres László, az előadás rendezője

Székely László, a Nemzet Művésze címmel kitüntetett, Kossuth- és Jászai Mari-díjas díszlettervező így nyilatkozik az előadás látványvilágáról: „A színpad – az én szememben – játéktér, a „díszlet” látványa pedig nem egy festő öröme, hanem az előadás szerves, segítő része. Tervezői munkám során arra törekszem, hogy a létrejött mű mindenkor a dráma legjobb kiegészítője legyen. E művészi, tervezői tevékenység a legszerteágazóbb területek legcsodálatosabb olvasztótégelye.
Lényege a drámát megértő gondolat és a magas szintű rajztudás, alapja nem a szó, a beszélt vélekedés, hanem a mindenki számára egyértelmű, a drámai élményt szolgáló látvány tervben történő létrehozása, annak megvalósítása.”

„A rendezői koncepcióból és annak látványvilágából kiindulva olyan jelmezkollekciót alakítottam ki a Don Pasquale előadásra, amelyben jelzésszerűen megjelennek ugyan a történet eredeti helyszínére és korára utaló elemek, de összességében a kortalanság jellemzi. Szeretek játszani a különböző korszakokat idéző forma-, szín- és anyaghasználat párosításával.” Ledenják Andrea, jelmeztervező

„Gaetano Donizetti a 19. század közepén Európa egyik legmeghatározóbb operakomponistája volt. Zenei nyelvezete követi az olasz bel canto stílus nagy alkotóit, Rossinit, Bellinit úgy, hogy közben egyéni stílust alakít ki. A mester hatvannál is több operát komponált. Kiváló színpadi érzékkel alkotott vígoperát (Szerelmi bájital, Az ezred lánya) és drámai nagyoperát (Lammermoori Lucia, A kegyencnő), hogy csak a legfontosabbakat említsük. (…)
A négy főszereplős opera buffo karakterei igen színesek, de a derűs játék mögött sikerül valós érzelmeket is megmutatniuk. Donizetti minden jelente jól felépített, megszerkesztett kis ékszer.
Kiváló érzékkel váltakoznak a harmóniailag gazdagabb részek a sokat sejtető, mondanivalójukban néha talán fontosabb unisono (egyszólamú) részekkel. Fokozatosan építi fel a drámai jeleneteket, melyekben igen fontos szerep jut a koloratúráknak (díszített dallamcifrázás), melyek szerepe hol hangulatfestő, hol pedig egy megkomponált nevetést jelöl. Csodálatra méltó a szöveg és a zene kapcsolata ebben a kései Donizetti-operában. Rengeteg humoros pillanatot képes – akár egy ismétlődő dallamfordulattal – megjeleníteni, felfokozni.”
Jankó Zsolt, az előadás karmestere

Kövessék intézményünk Facebook-oldalát és honlapját, ahol további információkat és érdekességeket teszünk közzé.
A jelenlegi közegészségügyi előírások értelmében az előadáson való részvétel feltétele az érvényes védettségi igazolás, illetve a személyi igazolvány felmutatása. Az oltási igazolás letölthető a https://certificat-covid.gov.ro oldalról.
A előadásra jegyek kaphatóak online az eventbook.ro oldalon, valamint az intézmény jegypénztáránál hétfőtől péntekig 10 és 14 óra között. A jegypénztár előadások előtt két órával nyit.
Várjuk Önöket a bemutatóra vasárnap, 2021. október 7-én 18.30-tól!
 A következő előadás 2021. október 10-én lesz, 11 órától.

Szereposztás:
Don Pasquale – Szilágyi János
Dottor Malatesta – Balla Sándor
Ernesto – Bardon Tony
Norina – Gebe-Fügi Renáta
Carlino – Mányoki László 
Közreműködik a KMO ének-, balett- és zenekara.

Az alkotók:
Díszlettervező: Székely László
Jelmeztervező: Ledenják Andrea
Koreográfus: Jakab Melinda

A díszlettervező munkatársa: Venczel Attila
Karigazgató: Kulcsár Szabolcs
Hangversenymester: Barabás Sándor, Ferenczi Endre
Korrepetitor: Incze G. Katalin, Horváth Zoltán, Nagy Gergő
Ügyelő: Szabó V. Beáta
Súgó: Kondrát Bea, Kostyák Júlia

Rendező: Béres László
Vezényel: Jankó Zsolt