A sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház Tóték előadása a Kolozsvári Magyar Operában

Image
Tóték 2

A Tamási Áron Színházban 2021 novemberében került bemutatásra a Tóték c. produkció Bocsárdi László rendezésében, Örkény István emléke előtt tisztelegve, az író születésének 110. évfordulója alkalmából. Az év végén a Tóték című előadás a Kolozsvári Magyar Operában lesz látható december 6-án 19:00 órai kezdettel.
Minden bizonnyal a világirodalom legjelentősebb drámai művei közé sorolható Örkény István Tóték című darabja, melyben összefonódik a komikus a tragikussal, a fennkölt az alantassal, az ésszerű az értelmetlennel, de úgy, hogy abból a legigazabb valóság kerekedik ki. Tóték egyetlen fia az orosz fronton harcol, és rábeszéli idegkimerültségben szenvedő felettesét, hogy szüleinél, Mátraszentannán pihenje ki a háború fáradalmait. Az őrnagy meg is érkezik a hegyi faluba, a Tót család pedig mindent megtesz, hogy a kedvére tegyen, abban a reményben, hogy így az őrnagy pártfogása alá veszi majd gyermeküket a harctéren. Ez az ártatlan családi történet valójában egy szürreális vízió a kiszolgáltatottságról, melyben a huszadik század minden iszonyatát felvázolja a szerző, de az éles hangú kritikán túl ott van benne az együttérzés és a szeretet is. A Bocsárdi László által rendezett előadás nem konvencionális formában dolgozza fel a darabot: a színpadkép rendkívül egyszerű, és talán épp ezért a drámai szövegen túl az Örkény által eredetileg írt Tóték kisregény is megjelenhet a produkcióban. „Örkény lelke” kitágítja a drámai idő fogalmát, így más síkon is meg tud szólalni az előadás, mint amit egy általános színdarab feltételez.
Az előadásra jegyek válthatóak személyesen a Kolozsvári Magyar Opera pénztárában vagy online a www.eventbook.ro oldalon.