Ravel egyfelvonásosai újra az Opera színpadán

fotoravel

Pontosság és játékosság, Ravel egyfelvonásosai az Opera színpadán! A nagy sikerre való tekintettel újra műsorra tűzte a Tompa Gábor rendezte Pásztorórát és A gyermek és a varázslatot a Kolozsvári Magyar Opera. Az előadásra március 3-án, kedden este hét órától kerül sor. Vezényel: Selmeczi György. Az előadásra jegyek vásárolhatók az intézmény jegypénztárában, valamint online a www.eventbook.ro weboldalon.


Tompa Gábor rendező az előadás kapcsán elmondta: ,,Tulajdonképpen úgy próbáltam összefogni a két operát, hogy mindkettő valahogy a gyereknek a látomása és álma legyen. Felnagyított álom az édesanyjáról, aki szigorúan, olykor türelmetlenül bánik vele, amikor nem végzi a leckéjét. Kialakul a bűntudat, ami viszont nagyon kényes dolog, mert érzékeny pontokat is érinthet, és a büntetés esetleg hosszú időkre gátlásossá, lelkileg sérültté teheti a gyermeket. Az egész egy vízió, a játékok, amelyekkel durván bánt a gyermek, megelevenednek és fellázadnak, és egyszer csak a természet is felbukkan, megjelenik a szabadság témája. Végeredményben azt szeretném, hogy gyermek és anya egymásra találjanak az opera végén. Az az énekesnő, aki a Pásztorórában Concepcion megformálója, A gyermek és a varázslatban az anya szerepét játssza. A Pásztorórában szerelmi sokszögről van szó feydeau-i módra, a bonyodalmak, félreértések is mesterien, humorral, vígjátéki elemekkel vannak megoldva, mint Feydeau-nak a Bolha a fülbe vagy Zsákbamacska című darabjában, amelyet én is megrendeztem 1984-ben Kolozsváron. A gyermek mindezt mintha „bosszúból” álmodná meg a saját anyjáról. Így próbáltam összekötni a két remekművet, hogy mindkettő a gyermeknek az álma, illetve a víziója legyen.”

 

 

Az előadás díszlet- és jelmeztervezője: Carmencita Brojboiu, mozgásművész: Jakab Melinda. Hangversenymester: Barabás Sándor, Ferenczi Endre. Karigazgató: Kulcsár Szabolcs. Korrepetitor: Incze G. Katalin, Horváth Zoltán. Fényterv: Maier Sándor. Pirotechnika: Ledniczky Béla. Ügyelő: Vincze Beáta, súgó: Kostyák Júlia. A rendező munkatársa: Venczel Péter. Közreműködik a Magyar Opera ének-, gyermek- és zenekara.

 

Az előadás szereposztásában Kele Brigitta, Bardon Tony, Peti Tamás Ottó, Pataki Adorján, Laczkó V. Róbert, Veress Orsolya, Sándor Árpád, Pataki Enikő, Szabó Levente, Székely Zsejke, Barabás Zsuzsa, Fülöp-Gergely Tímea, Antal Lívia, Rétyi Zsombor, Hary Judit, Vigh Ibolya látható.

Az előadásra jegyek vásárolhatók az intézmény jegypénztárában, valamint online, a www.eventbook.ro weboldalon.