Február 22-én újra műsoron A lombardok

A lombardok

Némedi Csaba rendezésében február 22-én este hat órától újra műsorra tűzte Giuseppe Verdi A lombardok című művét a Magyar Opera. Az előadást Kulcsár Szabolcs dirigálja. Giselda szerepében az intézmény népszerű énekművésze, Balázs Borbála debütál.

A lombardok újból megmutatta, ‚,milyen hatást gyakoroltak azok a lángoló szenvedélyű dallamok, amelyeket Verdi olyan helyzetekhez vagy akár egyes sorokhoz komponált, amelyek Itália szerencsétlen sorsát idézték fel“ (Folchetto). Az első, óriási sikerű milánói előadások után az ,,O, Signore, dal tetto natio“ (Ó, nagy Úr, érted vágtunk az útnak) kezdetű kórus ugyanolyan hazafias nemzeti dallá vált, mint Nabucco-beli párja, a ,,Va, pensiero“.

Némedi Csaba rendező az előadás dramaturgiája kapcsán kiemelte: ,,nem csak egy, a külső tényezők hatására drámaibb Rómeó és Júlia-történetről van szó, hanem mint a (korábbi) belcanto-operák esetében nagyon fontos és szinte nélkülözhetetlen stílusjegy(ek): az emlékezés (egyéni és kollektív értelemben!), továbbá a korábbi tettek által kiváltott (sors)fordulatok és azok következményei/kihatásai (pl. bűntudat, bűn és bűnhődés, esetleg megbocsájtás, feloldozás!) is milyen lényeges szerepet játszanak itt.“

Az előadásra jegyek vásárolhatók az intézmény jegypénztárában, valamint online, a www.eventbook.ro oldalon.

Az előadásra jegyek vásárolhatók az intézmény jegypénztárában, valamint online, a www.eventbook.ro weboldalon.